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NEW RELEASE | 2014


NOIRE, NOIRE | BY ADMIR JAHIC & COMENIUS ROETHLISBERGER

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Der Durchgang

Text: Franziska Mueller & Tobias Lambrecht


Die nächste Eigentümlichkeit, die an schönen Objekten ständig beobachtet werden kann, ist Glätte – eine Qualität, die der Schönheit so wesentlich ist, dass ich mich keines schönen Dinges erinnere, das nicht glatt wäre. An Bäumen und Blumen sind glatte Blätter schön, in Gärten glatte Abhänge, in der Landschaft ein glatter Wasserlauf; in der Tierwelt ist schön ein glattes Vogelgefieder oder ein glatter Tierpelz; an einer hübschen Frau eine glatte Haut; und an den verschiedenen Arten von Zierat ist schön eine glatte, polierte Oberfläche. [i]


„Spiegeln Sie mich doch einfach und lassen Sie den Rest bleiben“ sagt Narziss zu seinem Smartphone-Display und geht in einen zufällig gewählten Gemischtwarenladen. Die Waren in zwei zufällig gewählten Gemischtwarenläden überschneiden sich kaum. Nimmt man aber 364 Gemischtwarenläden, haben im Durchschnitt alle dasselbe im Angebot. „Das ist die Regelmässigkeit im Zufall“, denkt Narziss. Später grosser Ärger, dass der von ihm zufällig gewählte Gemischtwarenladen keine Sternkarten führt.


Space is all one space and thought is all one thought, but my mind divides its spaces into spaces and thoughts into thoughts into thoughts. Like a large condominium.

Occasionally I think about the one Space and the one Thought, but usually I don’t. Usually I think about my condominium.

The condominium has hot and cold running water, a few Heinz pickles thrown in, some chocolate-covered cherries, and when the Woolworth’s hot fudge sundae switch goes on, then I know I really have something. [ii]


Narziss geht morgens zur Bushaltestelle und guckt nach oben. Der Himmel ist zwar angenehm blau, will aber wieder nicht spiegeln. Narziss spuckt aus Wut senkrecht in die Luft und trifft sich dabei ins eigene Auge. So eine Schweinerei, will eine Zuschauerin schreien, ist dann aber von Narzissens nassem Blick sehr gerührt und verzeiht sofort allen, aber dem Hund nicht.


When a person comes into his chamber, and finds the chairs all standing in the middle of the room, he is angry with his servant, and rather than see them continue in that disorder, perhaps takes the trouble himself to set them all in their places with their backs to the wall. The whole propriety of this new situation arises from its superior conveniency in leaving the floor free and disengaged. To attain this conveniency he voluntarily puts himself to more trouble than all he could have suffered from the want of it … What he wanted therefore, it seems, was not so much this conveniency, as that arrangement of things which promotes it. iii]


Narziss geht mit ausgestrecktem Arm in den Louvre. Er hält sein Smartphone so, dass seine Reflexion im Display das Haarrund der Mona Lisa ausfüllt. „Was ist jetzt dein Geheimnis, Mona?“, fragt Narziss auf französisch (dann auf italienisch).


Daß die Erde um die Sonne läuft, und daß, wenn man eine Schreibfeder kippt, diese Spitze mir ins Auge fliegt, ist alles ein Gesetz. [iv]


Das Auge aber, denkt Narziss, ist eine Linse, die das Licht einfängt. Wenn ich ein vor mir befindliches Licht, etwa einer brennenden Kerze, betrachte, gelangt die Erregung der Netzhaut über das Zwischenhirn zu den Sehzentren zum Bewusstsein. Wie alle Kausalverläufe ist auch dieser im Prinzip umkehrbar. Es muss also möglich sein, sich ein Licht, etwa einer brennenden Kerze, so lebhaft vorzustellen, dass man dadurch über das Zwischenhirn die Netzhaut in Erregung bringt, so dass diese Erregung über die Linse das Kerzenlicht in die Aussenwelt projiziert. Um die so erzeugte Halluzination photographieren zu können, muss man natürlich die Augen offen halten, weil sonst aus ihnen das Licht ebenso wenig heraus kann als es bei geschlossenen Augen in dieselben einzudringen vermag.


Narziss geht oft in Ausstellungen. Kunst geschieht!, denkt er. In den Ausstellungen sind die Bilder meist nur mit unzulänglichem Schutz- statt Spiegelglas verdeckt. Die Selbsterkenntnis wird durch die viele Farbe erschwert. Narziss bellt: „Seht doch einfach gut aus und lasst den Rest bleiben.“ Eine kompetente Person erklärt ihm erschöpfend, was Kunst ist, aber Narziss hat es bereits verstanden: Es hat nichts mit Schönheit zu tun sondern mit Reflexion von Schönheit.


Looking at the „Face on Mars“ at Cydonia, the outer edge of the site appears to be of a uniformity that would not have occured randomly in nature but would have been purposely constructed. The inner facet at the top of the picture also is an absolutely "straight" line as well which would also not occur in normal geological events. Is there another explanation for this? [v]


In einem Sci-Fi-Film hat Narziss gesehen, wie Tom Cruise vor einer Wand aus lauter Bildschirmen steht und mit eleganten Wischbewegungen transluzente Formen und Farben dirigiert. Narziss kauft sich viele kleine Bildschirme, kachelt damit eine Wand und trägt sie zu den Ureinwohnern von Kydonien. Dort mimt er für die Ureinwohner, was er von Tom Cruise gelernt hat. Die Ureinwohner interessieren sich nicht für die längst bekannten Touchscreens, aber ihnen gefällt das Gebaren von Narziss ungemein. Die findigste Kydonierin organisiert einen Zaun, ein Tickethäuschen und Kurse, in denen man gegen Bezahlung „Synchron-Gebärden-mit-Narziss“ üben kann. Berühren darf die Bildschirmwand nur Narziss, weil die Kydonier fürchten, dass er sonst verschwindet und sie im Badezimmer turnen müssen.


Narziss googelt, warum ein Sternbild nach den Plejaden benannt wurde, aber nach ihm nur der Asteroid 37117. Er lernt dabei rein gar nichts, ausser, dass die Plejaden kein Sternbild sondern ein offener Sternhaufen sind. Darüber freut er sich diebisch, aber es nützt ihm und seinen näheren Angehörigen herzlich wenig. Narziss entdeckt, dass der Nachthimmel eine hervorragende Arena für seine umwerfende Schönheit böte, wäre er nur etwas glatter, weniger tief und auf eine intelligente Art und Weise weiss.


Was ist aber der Grund, daß dies als Ursache gelten soll? Es gibt sieben Vokale, sieben Saiten oder Harmonietöne auf dem Instrument, sieben Plejaden; mit sieben Jahren wechseln die Kinder, manche wenigstens, manche auch nicht, die Zähne; sieben Fürsten zogen gen Theben. Ist nun die Eigentümlichkeit dieser Zahl schuld daran, daß es gerade sieben waren, oder daß die Plejade aus sieben Sternen besteht? oder war es nicht vielmehr die Zahl der Tore oder sonst eine andere Ursache, die es bewirkte? Wir zählen in der Plejade sieben, im Bären aber zwölf Sterne, und andere zählen noch mehr.[vi]


In einer schwarzen Nacht spaziert Narziss im Kreis um einen schönen See und ereifert sich über die Unterschiede zwischen dem Mond und der Sonne. Während die Sonne einfach leuchtet, denkt er, strahlt der Mond im uneliminierbar kühlen Weiss der Sparlampe. Heute strahlt kein Mond, keine Sterne, und kein Lichthauch bricht sich an der Oberfläche des Sees. Narziss will nach hause. Er marschiert nur deshalb unaufhörlich um den See herum, weil der leichte Matsch am Ufer die einzige Orientierungshilfe bietet. Solange Narziss das leise Schmatzen unter seinen Sohlen fühlt, weiss er, wer er ist.



Edmund Burke, Vom Erhabenen und Schönen

Andy Warhol, The Philosophy of Andy Warhol

Adam Smith, Theory of Moral Sentiments

Georg Christoph Lichtenberg, Aphorismen

http://words.nasaimages.org/2011/11/01/the-milky-way/

Aristoteles, Metaphysik

NEW RELEASE | ARTISTS‘ RECIPES  | 2015


The Swiss Artist Duo Admir Jahic and Comenius Roethlisberger present the book “Artists’ Recipes”. More than 80 contemporary artists such as Marina Abramovic, Olafur Eliasson, Ryan Gander, Erwin Wurm, Anish Kapoor handed in their favorite recipes. “Artists’ Recipes” is more than a collection of recipes, it combines cooking with art: The book shows in addition to the recipes also drawings, collages and photographs of the participating artist.


YOU CAN ORDER THE BOOK HERE:

www.withoutyoubaby.myshopify.com



Please join us.


Book Launch: 

A N N A E L L E G A L L E R Y | STOCKHOLM

Hi there, we would love to invite you to the book launch of ARTISTS’ RECIPES in Sweden.


THURSDAY, 11 SEPTEMBER 2015.


A N N A E L L E G A L L E R Y


KARLAVÄGEN 15 B       

114 31 STOCKHOLM, SWEDEN



www.annaellegallery.com


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++NEWS++

We are very happy, that the publication Artists' Recipes will be broadcasted on Swiss television at the Kulturplatz program (5 August 2015). They will raffle some books check it out.


www.srf.ch/kulturplatz


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Book Launch:

During Art Basel 46 at the restaurant „VOLKSHAUS“ (5 minutes walking distance from the Art Basel Fair).


Wednesday, 17 June 2015, from 7 – 9pm

Restaurant Volkshaus, Rebgasse 12 - 14, 4058 Basel, www.volkshaus-basel.ch


The book is available at Art Basel 46, Bookstore Stampa Halle 1. Messe Basel.


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The „Artists’ Recipes“ will also be presented at the „I never read - Art Book Fair Basel“ www.ineverread.com

17 – 20 June 2015

Opening

Wednesday, 17 June 2015, 6pm – 10pm      

Opening hours

Thursday and Friday, 4pm – 10pm

Saturday, 12pm – 6pm


Address fair:

Kaserne Basel / Klybeckstrasse 1b / CH-4057 Basel


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CHARITY AUCTION | ARTISTS‘ RECIPES


Press release: “Artists’ Recipes – The Original”


“Artists’ Recipes” – an art cooking project with recipes and images by more than 80 international artists is going to auctioned for a good cause.


Basel, November 10th 2015 – Swiss artist duo Admir Jahic and Comelius Roethlisberger takes the next step in their unique book project.  The artists’ originals will now be bound into a one-off book which will be put up for bidding in a charity auction November 20th at von Bartha Gallery Basel. The book has over 80 contemporary artists – including Marina Abramovic and Olafur Eliasson – revealing their favourite recipes. Along with the recipes, the book contains drawings, collages and photographs by the participating artists.


It was their love and passion for cooking, for art and other artists which inspired artist duo Jahic/Roethlisberger to release “Artists’ Recipes” last summer during Art Basel 46. “We’re proud that we managed to get such renowned artists involved. This book is a collection of recipes but at the same time it shows a personal, perhaps less familiar side to the artists,” says Comenius Roethlisberger.


Those artists include Marina Abramovic, Erwin Wurm, Fiona Banner, Olafur Eliasson, Ryan Gander, Hermann Nitsch, Anish Kapoor and many more. Over 352 pages, their contributions appear alongside drawings, col- lages and photographs. Lovers of culinary and visual arts alike are well catered for: along with an aphrodisiacal offering from Marina Abramovic, for example, Tobias Rehberger reveals his favourite dish, “Leipziger Allerlei”. Each recipe is unique and captures something of the artist’s personality.


The publication was presented by Jahic/Roethlisberger at Rirkrit Tiravanija’s installation „Do we dream un- der the same sky“ at Art Basel 46. “Artists’ Recipes” was also presented at the art book fair “I Never Read – Art Book Fair Basel”.


The artists’ originals will be bound into a one-off book which will be put up for bidding in a charity auction on November 20th at von Bartha Gallery Basel. All the proceeds from the auction will benefit a charity organisation called Viva con Agua Schweiz which is campaigning for clean drinking water worldwide.


“Artists’ Recipes” is available online www.bolo-publishing.ch and at museumsshops like Fondation Beyeler, Schaulager and Kunsthalle Basel.


COMMENTS ON “ARTISTS’ RECIPES” FROM PARTICIPATING ARTISTS:


OLAFUR ELIASSON: "Cooking, like art, is both reactive and creative - it is about being in flux, navigating and trusting our senses and then connecting and transforming."


RYAN GANDER: “Liam Gillick once said 'in contemporary art nothing exists in isolation’.... i like that idea, a world where the position of authorship, ownership and the worth of the idea is always shifting. It’s the accumulation of things through a creative life that holds the true means of production the food we make, the drink we invent, the clothes we wear, the songs we sing, hierarchies and job titles aren't important here, only whether it’s interesting or not... A toast: to the most creative life we’ve ever lived, and to living beyond our means. cheers."


Auction «Artists’Recipes – The Original», 20 November 2015, 19h, Galerie Von Bartha, Kannenfeldplatz 6, CH-4056 Basel


FREE SHIPPING | EUROPE |


Dear friends of Bolo-Publishing. We would like to let you know that we offer FREE shipping of all Bolo publications in Europe!


The Swiss Artist Duo Admir Jahic and Comenius Roethlisberger present the book “Artists’ Recipes”. More than 80 contemporary artists such as Marina Abramovic, Olafur Eliasson, Ryan Gander, Erwin Wurm, Anish Kapoor handed in their favorite recipes. “Artists’ Recipes” is more than a collection of recipes, it combines cooking with art: The book shows in addition to the recipes also drawings, collages and photographs of the participating artist.


YOU CAN ORDER THE BOOK HERE:

www.withoutyoubaby.myshopify.com


CHARITY AUCTION | IMPRESSIONS | ARTISTS‘ RECIPES


We are so happy that the originals from the "ARTISTS' RECIPES"

were auctioned so successful at Gallery von Bartha and that we can help "Viva con Agua" to support a project with clean Water in Nepal next Year!


Thanks to all the people that supported us, it was great.

Some impressions of the Night.


ARTISTS’ RECIPES in „BEST OF ARTBOOKS 2015“ CHRISTIE’S


We are very happy that the publication ARTISTS’ RECIPES made it in the Christie’s list of „Best of artbooks 2015“!


Check their selection of great artbooks here:

www.christies.com


YOU CAN ORDER Artist‘s Recipes HERE:

www.withoutyoubaby.myshopify.com

SECOND EDITION 2016



Dear friends of Bolo-Publishing.We offer FREE shipping of all Bolo publications in Europe & special rates for USA and Asia!


“ARTISTS’ RECIPES”, the artists’ cookbook with recipes and illustrations by 81 international artists, follows up an outstanding launch with a second edition. The book contains contributions from such artists as Marina Abramovic, Olafur Eliasson, Ryan Gander, Erwin Wurm, Anish Kapoor handed in their favorite recipes. “Artists’ Recipes” is more than a collection of recipes, it combines cooking with art: The book shows in addition to the recipes also drawings, collages and photographs of the participating artist.



YOU CAN ORDER THE BOOK HERE:

www.withoutyoubaby.myshopify.com



Along with regular bookshops, “Artists’ Recipes” is also available in museums such as the Fondation Beyeler, Schaulager Basel, the Tinguely Museum and most recently the Metropolitan Museum of Art in New York.
















After Swiss artist duo Admir Jahic & Comenius Roethlisberger launched the artists’ cookbook during last year’s Art Basel, the second edition of the publication is now on sale.


The artists’ originals which served as the basis for the book were sold in a charity auction in Basel’s von Bartha gallery. The proceeds of over 35,000 Swiss francs were donated to the organisation “Viva con Agua Schweiz”. The money was used for a water project in Nepal carried out in cooperation with the Swiss aid organisation Helvetas.






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